Doelen stellen 2

Wat als doelen stellen je stress geven en ook vaak de teleurstelling dat je je doel niet gehaald hebt.

Doelen maken je vaak ongelukkig, door te focussen op een doel creëer je een als-dan- situatie. Als ik mijn doel behaal , dan is het goed. Alles wat je daarvoor doet bestempel je daarmee automatisch als nog-niet-goed genoeg. Hoe verder weg in de toekomst je doel is hoe langer je leeft in een situatie die niet-goed-genoeg is.

Dat is een enorme last om op je schouders te dragen en het levert behoorlijk wat stress op. De langer termijn ontevredenheid in combinatie met die stress en verantwoordelijkheid betekend automatisch ongelukkig zijn, je zegt tegen jezelf “als ik mijn doel bereik ben ik gelukkig”.

Doelen kunnen ook voor een jo-jo effect zorgen.

Je stelt een doel , misschien niet eens over een langer termijn. Je wilt dit jaar een marathon lopen of 5 kilo afvallen. Een helder doel en een haalbaar doel . Je haalt je doel en dan zit je werk erop. Na het passeren van de finish zit je hardloop schema erop. Veel hardlopers hebben een schema om af te bouwen of een rust periode en het dan al snel weer laten versloffen .

Na die 5 kilo die er met een dieet er af zijn en het dieet klaar is , versloft het dieet en komen de kilo’s er weer aan, totdat je weer een afval dieet doet. Typisch een jojo-effect van doelen stellen. ” het doel is weg en daarmee ook de motivatie”.

Doelen zijn geen toekomst garantie”s.

Ze doen wel alsof, maar doelen hebben de toekomst niet in de hand. Je kunt niet zeggen waar je over 5 jaar staat, of wat er over 10 maanden gebeurt op weg naar je doel. Het is een illusie om te denken dat je controle hebt over de toekomst en daarmee ook over je doel. Wordt de marathon van Rotterdam verplaats naar een plaatsje in in het uiterste dorp van Friesland, dan haak je waarschijnlijk af. Heeft je slowjuicer het begeven, dan geef je je spadieet al gauw op, kortom ,

” Je hebt nooit de volledige controle over de koers, waardoor je doel bij elke wijziging verder uit t zicht raakt of compleet verdwijnt “

Er komt nog een deel 3 en misschien ook wel een deel 4 . Het brengt mij meer leerstof en ervaringen van topsporters om deze met jullie te delen.

Vind je dit bericht interessant? Deel het gerust!

Facebook
Twitter
LinkedIn